Friday, February 25, 2011

UBI KAYU FREE


Selamat pagi Malaysia.... Bangun pepagi ni pewot lapaq jer terutama bila kat kampung ada jer idea nak makan itu ini.. tengok kat belakang umah atas pelantar, ternampak beberapa ketul yang agak besar iaitu ubi kayu terdampar elok pengsankan dirinya. Daripada ia terus berjemur matahari yang takkan hitam kulitnya, kah kah kah, makanya cek pi kupas kulit, cuci dan rebus.


Malas nak buat sambal, makan dengan kelapa parut pun jadilah. itupun dah kira nikmat tau bila sesekali jumpa. dah pakai kasut nak nek moto pi kedai, mak kat belakang bising. Dia cakap buah nyiuq belambak atas pokok. kait dan kupas la. katanya! nak jadikan citer, mak pun kait, dengan kudrat sendiri mak kukur nyiuq tu.... Wah teringat dulu-kala....


Pokok nyiuq yang masih berkhidmat pada kami sekeluarga, tapi mula berbuah buat pertama kalinya pada tahun lepas dan berkesempatan makan hasilnya pada Hari Raya Puasa tahun lepas.....


tak payah sangat nak masak ni. Cuma rebus ubi + air + garam. tunggu sampai empuk.. kelapa diparut dan dicampur sikit garam + gula... dah siap boleh dimakan, Enak dimakan egitu saja tau.....

No comments:

Post a Comment