Tuesday, February 22, 2011

KUIH CARA MANIS

KUIH CARA MANIS
Tetiba pepetang macam ni, terasa nak makan sesuatu yang manis, maka nak jadikan chiretera nusantara pepetang macam ni, Cek pi ke dapoq, nampak bekas buat kuih baulu, tapi yang keluaq dari sarang itu ialah Kuih Cara Manis...... wahhhhhhhhh, sedap tekak ni pekena plak ngan teh susu... Memang nak menempah penyakit je nih.... Keh keh keh.... Malas nak mengomel pepanjang, kita tengok resepi ye adik kakak abang makcik semua ye... adaka?

.YUMMYYYY.

BAHAN-BAHAN:


1 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan
1 biji telur
sedikit air daun pandan (kisar) /pewarna hijau
secubit garam
gula secukupnya



CARA-CARANYA:


Panaskan acuan khas atau acuan membuat kuih baulu diatas dapur.

Daun pandan di kisar dan tapis, ambil airnya.
Kemudian campurkan dengan tepung gandum, telur & garam. Tapis utk memastikan adunan tidak berketul.
Bila adunan siap masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan, tetapi perlu disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit bawahnya.

Angkat dan boleh lah lekatkan macam couple gitu.....


No comments:

Post a Comment