KUEY TEAW HAILAM |
Hari ni tak berkesempatan nak masak sangat kerna terlalu banyak benda kena diuruskan... pulak tu berurusan dengan bank.... panjang punya citer.... balik jer umah... pikiran ni nak akan cepat dan yang masih panas-panas ketika dalam tekak.... teringat pagi tadi sempat ke pasar tani, bersiar-siar jer. Pasar tani pun boleh tahan je harganya sekarang, mahal!!! tak macam dulu lagi... Paling mudah hari ni cek goreng-goreng jer bak kata orang-orang berkerjaya di banadar metropolitan masak main campak-campak jer....
MAKAN DITEPIAN SUNGAI |
BAHAN-BAHAN:
Kuey teow sebungkus
Udang
Ayam
Sawi
Sawi
Tomato
Sos tiram
Kicap
1 sudu kecil lada hitam(tumbuk kasar)
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
3 ulas bawang putih (ketuk dan cincang)
2 biji telur ayam
5 biji lada dihiris
3 keping tauhu
Sos tiram
Kicap
1 sudu kecil lada hitam(tumbuk kasar)
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
3 ulas bawang putih (ketuk dan cincang)
2 biji telur ayam
5 biji lada dihiris
3 keping tauhu
Garam
CARA-CARANYA:
CARA-CARANYA:
1. Tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan ayam + udang + sotong. Agak-2 garing masukkan air.
3. Masukkan sos tiram,garam,kicap.Kacau sebati dan masukkan sayur yang keras.
4. Masukkan lada merah dan lada hitam.Biarkan kuah mendidih sekejap.
5. Masukkan sayur sawi,tauhu dan pecahkan telur dalam kuah tadi.
6. Biarkan mendidih sebentar atau sehingga sawi layu dan masukkan bancuhan tepung
jagung ikut kepekatan kuah yang dikehendaki.
3. Masukkan sos tiram,garam,kicap.Kacau sebati dan masukkan sayur yang keras.
4. Masukkan lada merah dan lada hitam.Biarkan kuah mendidih sekejap.
5. Masukkan sayur sawi,tauhu dan pecahkan telur dalam kuah tadi.
6. Biarkan mendidih sebentar atau sehingga sawi layu dan masukkan bancuhan tepung
jagung ikut kepekatan kuah yang dikehendaki.
7.Masukkan kuey teaw, perlahan api, kacau rata, tutup api. Siap untuk dihidangkan..
No comments:
Post a Comment