Monday, January 31, 2011

NASI GORENG PAPRIK SEGERA

Setelah berhempas-pulas menolong kekandaku pindah rumah, makanya jadilah cheritera malas nak masak... Dapur pun tak siap lagi... Huhuhuhuu... Makanya kita orang beramaramai makan kat luar jer.... Tapi yang bestnya cek dapat snap gambar makanan cek jer....... Yang len dah selamat... Belom sempat lagi ambik, depa dah mulakan acara sapa makan cepat dia menang!!!!!!!!! Hahahahha... Padahal jangan tak tau, sebenarnya dah kebuluran masing-masing.. Ni dia Nasi Goreng Paprik..

NASI GORENG PAPRIK

Boleh tahan gak la rasenya. Restoren ni kat area Kinrara. Nama diberi Restoran Makan-Makan. Harga pun ok-ok jer. Jom la tengok resepinya, walaupun tak berkesempatan untuk memasaknya lagi, ambik lah resepi nihhhhhh...

BAHAN-BAHAN NASI GORENG:
·         Nasi secukupnya ( untuk makan 2 orang
·         1/4 labu bwg besar - dimayang sedikit
·         1/2 Sudu Serbuk pati ayam
·         2 Sudu minyak utk menumis
·         50gram Cili Kering (dikisar)

CARA PENYEDIAAN :-

Panaskan minyak, tumis bawang sehingga wangi , masukkan cili kering, masukkan nasi, serbuk pati ayam (tanpa MSG).

BAHAN -BAHAN PAPRIK AYAM :
·         Daging ayam secukupnya (dipotong kecil-kecilan)
·         Sotong /udang (Jika ada)
·         2 ulas bwg putih - dicincang
·         1 ulas bwg merah - dicincang
·         2-3 biji cili api - dipotong
·         1/4 labu bwg besar - dipotong
·         3 Batang Kacang panjang - dipotong
·         1 lobak merah - dipotong
·         50gram bunga kobis
·         2 helai daun limau purut
·         1 Sudu Bancuhan Tepung Jagung
·         2-3 sudu besar cili giling
·         2 sudu besar sos tiram
·         2 sudu besar sos cili/tomato
·         Garam dan gula serta minyak utk menumis

CARA PENYEDIAAN :
1.    Panaskan minyak, tumiskan bawang dan cili padi hingga wangi.
2.    Masukkan ayam/ sotong/udang - goreng sampai masak
3.    Masukkan sos/cili giling dan sayuran seperti kacang, bunga kobis, carrot.
4.    Masukkan daun limau purut
5.    Tambah sedikit air jika ingin berkuah
6.    Masukkan bancuhan tepung jagung & baki sayur-sayuran yang lain
7.    Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8.    Hidang bersama nasi goreng yang telah disediakan.

No comments:

Post a Comment