Wah hari ni dan dua tiga hari ni hujan jer manjang.......maka teringin nak makan sambal2 jer.... ternampak plak tadi kat pasar, petai bergantungan, zasssssss beli dan balik masakk sambal tumis petai bin udang ler...... sedap dimakan begitu saja tau....... kita orang memang hantu sket bab2 petai nih......... pantang jumpa.... hahhahaha..
Lagi sedap cek kahwinkan sambal tumis petai DENGAN masak lemak pucuk manis....
MASAK LEMAK PUCUK MANIS DAN UBI |
SAMBAL TUMIS PETAI |
Jom skodeng resepi yang senang bangat nih adik-adik kakak abang pakcik makcik...........
Bahan-Bahannya:
Sekilo udang
5 papan petai (ambil isinya jer tau sebab ada yg suka ambil kulitnya)
30 tangkai cili kering *
3 biji bawang besar *
6 biji bawang putih kisar*
1/2 s/k belacan *
Air asam jawa
Garam
Minyak masak untuk menumis
*Satukan dan kisar
Cara-Caranya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg dikisar tadi
2. Masak lada hingga naik minyak
2. Masukkan air asam jawa
3. Masukkan udang dan petai (jangan terlalu lama)
4. Tambah garam
5. Siap dan sedia dihidang dengan nasi yang masih panas…
nampak sungguh menyelerakan...adeeehhhh
ReplyDelete