Selamat tengahari .... Hmmm tak habis lagi iter pasal negeri Cik Siti Wan Kembang... hari ni nak citer sket mengenai ketupat daun palas... Tak sabar nak tunggu raya makan. Tapi masa kat Kelantan jumpa plak dengan ketupat ni. Dah tak payah tunggu raya, la pun boleh makan.. Jom citer sket mengenai ketupat daun palas..
Namun ramai yang tidak mengetahui iaitu ketupat daun palas mempunyai dua jenis balutan iaitu balutan secara biasa iaitu segi tiga dan satu lagi dikenali sebagai ketupat mandi.
KETUPAT MANDI |
![]() |
KETUPAT DAUN PALAS |
Bahan-Bahan:
1 gantang beras pulut susu
3 helai daun pandan
4 biji buah kelapa atau 3 kilo santan kelapa
Daun palas secukupnya
Cara:
Basuh beras pulut bersih-bersih dan tuskan.
Perahkan kelapa dan ambil santan pekatnya.
Setelah itu, masukkan santan ke dalam periuk dan daun pandan serta sedikit garam, kacau sampai mendidih.
Masukkan pulut dan kacau sehingga sebati dan menjadi setengah masak.
Angkat dan biarkan selama 15 minit sehingga sejuk.
Kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam daun palas dan dianyam sehingga menjadi bentuk tiga segi.
Rebus ketupat daun palas yang sudah dianyam di dalam periuk yang telah diisi air pada paras separuh periuk dan rebus sehingga airnya kering.
Jika hendak memasukkan kacang atau jagung, hendaklah direbus terlebih dahulu bahan-bahan tersebut. Apabila pulut hampir setengah masak, masukkan kacang atau jagung tadi, kemudian kacau sampai sebati.
Bolehlah dihidangkan dan enak dimakan bersama rendang atau kari daging pekat.
Perahkan kelapa dan ambil santan pekatnya.
Setelah itu, masukkan santan ke dalam periuk dan daun pandan serta sedikit garam, kacau sampai mendidih.
Masukkan pulut dan kacau sehingga sebati dan menjadi setengah masak.
Angkat dan biarkan selama 15 minit sehingga sejuk.
Kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam daun palas dan dianyam sehingga menjadi bentuk tiga segi.
Rebus ketupat daun palas yang sudah dianyam di dalam periuk yang telah diisi air pada paras separuh periuk dan rebus sehingga airnya kering.
Jika hendak memasukkan kacang atau jagung, hendaklah direbus terlebih dahulu bahan-bahan tersebut. Apabila pulut hampir setengah masak, masukkan kacang atau jagung tadi, kemudian kacau sampai sebati.
Bolehlah dihidangkan dan enak dimakan bersama rendang atau kari daging pekat.
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment